מהן חומצות אמינו?
חומצות אמינו הן תרכובות שהגוף מייצר בעת פירוק חלבון. מתוך 20 חומצות האמינו, 9 מהן מתקבלות דרך המזון שאנו אוכלים.
לאחר פירוק החלבון, הגוף משתמש בחומצות חיוניות אלו לביצוע פעולות קריטיות עבור התפקוד האופטימלי של הגוף.
חומצות אמינו נחשבות ל"אבני הבניין של החיים", שכן הן חלק מהגנטיקה שלנו, והכרחיות לתפקוד היום-יומי של הגוף.
בקליניקה אנחנו משתמשים בתרכובת של חומצות אמינו תוצרת גרמניה.

חומצות אמינו אלו מחולקות לשלוש קטגוריות:
חומצות אמינו חיוניות שאינן מיוצרות על ידי הגוף ויש להשיגן באמצעות תוספי מזון או תזונה:

היסטידין
חיוני ליצירת היסטמין, המסייע בהגנה מפני אלרגנים. בעל תפקיד גם בתהליך העיכול ומתפקד כמוליך עצבי.





















טריפטופן
חשוב לוויסות מחזורי השינה, מכיוון שהוא מסייע בייצור מלטונין וסרוטונין. גם תיאבון, מצבי רוח ותחושות כאב מנוהלים על ידי סרוטונין.





















איזולאוצין
חיוני לתהליכי גדילה, לתפקוד החיסוני ולתפקוד המטבולי. מצוי בעיקר בחלבוני שריר – ותפקידו להמריץ את צמיחת השרירים ולספק אנרגיה.





















ליזין
סופג סידן, מסייע ביצירת קולגן ומבטיח צמיחה תקינה.





















לאוצין
בדומה לאיזולאוצין, לאוצין ממוקם בעיקר ברקמת השריר ומסייע לצמיחת השרירים ולתפקוד המטבולי. ממלא תפקיד מהותי גם בריפוי פציעות עור, שרירים ועצמות.





















ולין
מאפשר ביצוע חילוף חומרים במקום גלוקוז (במידת הצורך), ומסייע בשימור כיסוי המיאלין של העצבים.





















פנילאלנין
חיוני ליצירת מספר כימיקלים במוח, וביניהם אלו הקשורים לתגובת "קרב או ברח" (אדרנלין ונוראדרנלין). כמו כן, אחראי ליצירת דופמין – כימיקל חשוב ללימוד מיומנויות חדשות, המשפיע ישירות על תחושות הנאה ועל יכולת הזיכרון.





















מתיונין
הכרחי לריפוי שרירים, ומייצר מולקולות המכילות גופרית ומשמשות את הגוף לתפקודים רבים.





















תראונין
חיוני למספר פונקציות, כולל אמייל שיניים וצמיחת עצמות, היווצרות קרישי דם וייצור שרירי רקמות, קולגן ואלסטין.
חומצות אמינו "לא חיוניות" המיוצרות על ידי הגוף באופן לא מספק:





















אספרגין
הכרחי לייצור גליקופרוטאין ותומך בבריאות הכבד. בנוסף, עוזר לאיתות ולהתפתחות מערכת העצבים המרכזית.





















חומצה גלוטמית
קריטית ליצירת גלוטמט המסייע לתקשורת התא, שבתורה משפיעה על הזיכרון והלמידה.





















חומצה אספרטית
חשובה ליצירת נוגדנים ומסייעת לתגובה החיסונית. כמו כן, חומצה זו מעורבת גם בייצור זרע וטסטוסטרון ובוויסות המחזור החודשי.





















אלנין
מסייע בפירוק טריפטופן וויטמין B6 משמעותי גם בצוותא עם היסטידין ליצירת קרנוזין, אשר מפחית הצטברות חומצת-חלב הנובעת מפעילות גופנית.
חומצות אמינו "מותנות" המיוצרות על ידי הגוף באופן לא מספק,
ונדרשות בעת מחלה, פציעה או הזדקנות:





















ארגינין
חיוני לעוללים ולילדים. מנטרל אמוניה בכבד, ומגביר ייצור של תאי T כדי לסייע בתגובה החיסונית. בנוסף, ארגינין מסייע לריפוי ולשחרור הורמוני גדילה ואינסולין.





















טירוזין
ממלא תפקיד חשוב בייצור כימיקלים במוח כמו אדרנלין, נוראדרנלין ודופמין. כמו כן, קריטי לייצור הורמוני בלוטת התריס המווסתים את חילוף החומרים ומעניקים צבע לעור.





















גליצין
חומצת האמינו העיקרית בקולגן, מה שהופך אותה לחיונית עבור צמיחה בריאה של הדם, השרירים, העור, הסחוס והעצמות. עוזר גם בייצור קריאטין, הנותן אנרגיה לשרירים.





















פרולין
מהווה 15% מהקולגן, ומסייע בהפחתת חיכוך מפרקים ובריפוי הסחוס. נלחם בהתקשות עורקים, מאחר והוא עוזר בשחרור הצטברויות שומן ובהורדה של לחץ הדם.





















ציסטאין
עוזר לייצור בטא-קרטין, שהוא החלבון העיקרי בשיער, בעור ובציפורניים. בנוסף, עוזר לייצור קולגן, ומתפקד גם כנוגד חמצון.





















סרין
מנהל פעילות נוירונים ומסייע לכימיקלים אחרים להיקשר לקולטני NMDA. ממוקם בעיקר במוח.





















גלוטמין
חומצת האמינו הנפוצה ביותר בזרם הדם. מסייעת ביצירת חלבונים, ניקוי רעלים מהכבד, תדלוק תאי דם לבנים, סיוע לספיגת חומרים מזינים ושמירה על רירית המעי.


האם יש לחומצות אמינו יכולות ריפוי?
חומצות אמינו מסייעות בריפוי נזק הנגרם מדלקת מעיים או מניתוחי קיבה. כמו כן, הן עוזרות בריפוי נזקים הנגרמים בעקבות דלקות לבלב, בעיות כבד, סוכרת, מתח ופעילות גופנית אינטנסיבית.
גלוטמין, חומצת אמינו המשמשת כדלק לתאי מערכת המעיים, הוכחה כאינטגרלית עבור תיקון וחידוש של תאי המעי, ובכך משפרת את העיכול והספיגה של חומרים מזינים. חוץ מזה, השילוב של- L גלוטמין וחומצת אמינו נוספת, L-arginine, מעודד תיקון של מעי דליף Leaky gut – מצב בו חיידקים דולפים דרך דופן המעי אל זרם הדם וגורמים לדלקת.
מה גורם למחסור בחומצות אמינו?
הגוף שלנו לא מסוגל לייצר חומצות אמינו חיוניות, ולכן אלו חייבות להיצרך באמצעות תזונה. חלקנו פשוט לא מקבלים כמות מספקת של חומצות אמינו דרך תזונה בלבד… אך בדרך כלל, הבעייה היא שאיננו מסוגלים לפרק ולהטמיע כראוי את החלבון שאנו כן אוכלים. מצב זה נקרא חוסר ספיגה, והוא משפיע למעשה על העיבוד של כל המקרו-נוטריינטים (חלבונים, פחמימות ושומנים) והמיקרו-נוטריינטים (ויטמינים, מינרלים) הנקלטים במערכת העיכול שלנו. תת ספיגה יכולה להתרחש ממספר סיבות…
ייתכן שלא תצליחו לפרק מזון כראוי. מצב זה מכונה עיכול לקוי, ונגרם בדרך כלל בעקבות מחסור בחומצת קיבה, פפסין או אנזימי עיכול. עיכול החלבון מתחיל בקיבה, בה מופרש פפסין, וממשיך בשחרור אנזימי לבלב למעי הדק. אם תהליך זה מתעכב, או שהגוף לא מייצר מספיק מהכימיקלים האלו, החלבון לא מתפרק כראוי והגוף לא מקבל את חומצות האמינו שהוא צריך.
בעיה נוספת היא דלקת במעיים. דלקת מעיים עלולה לגרום נזק לשכבת תאי המעי הדק הממלאים תפקיד חיוני בעיכול חלבונים. תאים אלו מכילים אנזימים המפעילים את אנזימי הלבלב שהוזכרו לעיל. בנוסף, הם אחראים על קליטת חומצות אמינו לתוך מערכת העיכול, ולתוך כלי הלימפה המובילים חומרי הזנה לכבד ואל מחזור הדם. כאשר תאי המעי הללו נפגעים, לא ניתן לבצע את הפונקציות הללו כראוי.


מצבים נפוצים המובילים לנזק ודלקת מעיים הם:
- Stomach surgery
- Pancreatitis
- Liver damage
- Alcohol
- Infections
- Diabetes
- Small Bacterial Overgrowth (SIBO)
- Antibiotics
-
Auto-immune Diseases –
e.g. Celiac, Crohn’s Disease, Leaky Gut - Stress
- Intense Exercise
תסמינים של מחסור בחומצות אמינו
מחסור בחומצות אמינו משפיע על תפקוד הגוף במגוון דרכים.
התסמינים השכיחים ביותר של המחסור הנ"ל הם:
- עייפות
- בעיות עיכול
- חסינות ירודה
- בעיות בפוריות
- תפקוד קוגניטיבי מופחת
- דיכאון וחרדה
- צמיחה לקויה
- ביצועים פיזיים מופחתים.
עבור ספורטאים ואנשים פעילים פיזית – מחסור בחומצות אמינו יכול לעכב באופן דרמטי את הביצועים והצמיחה. אצל מבוגרים, מחסור זה גורם לאובדן מסת שריר רזה ומגביר את הסיכון לנפילות ולפציעה. למרבה המזל, טיפול תוך ורידי עוזר לתיקון הבעיות, ומצמצם את הפגיעות הנגרמות בעקבות מחסור בחומצות אמינו.


טיפול IV בחומצות אמינו
טיפול IV מספק את הדרך המהירה והיעילה ביותר להעביר חומצות אמינו ישירות לזרם הדם. מאחר והטיפול עוקף לחלוטין את מערכת העיכול, כל המרכיבים החיוניים זמינים באופן מיידי לשימוש הגוף. כך הם מפצים במהירות על החוסרים התזונתיים, ומספקים לגוף את אבני הבניין הדרושות לו לתפקוד ולביצועים מיטביים.
טיפול בחומצות אמינו IV יעזור לשיפור ביצועי האימון, לקיצור זמן ההתאוששות, למניעת איבוד שרירים, להגברת קצב חילוף החומרים, להגברת רמות האנרגיה, לקידום של התפתחות השרירים הרזים ולהגברת הסיבולת.
מי יכול להפיק תועלת מטיפול IV בחומצות אמינו?
תוספי חומצות אמינו מומלצים לעתים קרובות עבור ספורטאים – בכדי לעזור להגביר את הביצועים הגופניים, לשמור על כוח השרירים ולהפחית פציעות. עם זאת, תוספת חומצות אמינו אינה מוגבלת רק עבור ביצועים אתלטיים. היא יכולה לעזור לשחזר מסת שריר שאבדה בעבר אצל קשישים ולשפר כוח וניידות. במידה ואתם מרגישים מותשים משגרת היומיום – ככל הנראה תמצאו תועלת רבה בטיפול IV של חומצות אמינו.




כיצד מתבצע הטיפול?
הטיפול התוך-ורידי שלנו דומה מאוד לטיפול נורמטיבי בבית חולים. אחות מוסמכת מחברת צינורית עירוי לווריד, והחומרים המזינים מטפטפים אט אט אל זרם הדם.
משך הטיפול עד 60 דקות. במהלך הטיפול אתם חופשיים להירגע, לקרוא, לצפות בטלוויזיה או לגלוש בטלפון – תוך ישיבה נוחה על הכורסה בקליניקה, או על ספה או מיטה בביתכם. לאחר הטיפול, האחות תניח תחבושת קטנה על מקום ההזרקה. לא דרוש זמן השבתה לאחר הטיפול, וביכולתכם לחזור מידית לפעילות יומיומית שגרתית.
באיזו תדירות כדאי ליטול חומצות אמינו דרך IV?
התדירות של מפגשי של טיפול IV בחומצות אמינו היא אישית ומשתנה מאדם לאדם. צורך זה יבדק ויבחן ע"י צוות שלנו. אפשר לקבוע טיפול חד פעמי, מספר פגישות חודשיות, או תחזוקה אחת לכמה חודשים. מחסור חמור בחומצות אמינו ידרוש טיפולים תכופים יותר ומינונים גבוהים יותר לעומת מקרים פחות חמורים.




האם יש תופעות לוואי לנטילת חומצות אמינו דרך IV?
נטילת חומצות אמינו באמצעות טיפול IV היא בדרך כלל בטוחה, כאשר דווחו מקרים קלים של הסמקה, חום ובחילה במהלך עירוי של תמיסות חומצות אמינו. במקרים נדירים, ניתן לחוות תגובה אלרגית, דופק לא תקין, כאבים בחזה, סימנים של לחץ דם נמוך או גבוה, או כאבי שרירים וחולשה.
מכיוון שחומצות אמינו עשויות להשפיע על רמות הסוכר בדם, עליכם לעקוב בקפידה אחר רמת הסוכר בדם (במידה ויש לכם סוכרת), ולהימנע ממתן עירוי לפחות שבועיים לפני ניתוח מתוכנן – מכיוון שהדבר עלול להפריע לשליטה ברמת הסוכר בדם.
זכרו! כמו בכל סוג של עירוי, הליכי IV הם לעולם אינם נטולי סיכון לחלוטין. במקרים נדירים עלולים להופיע סיבוכים כגון דלקות ורידים וזיהומים. בקליניקה אנו דואגים לספק טיפול העומד בתקנות הבטיחות הגבוהות ביותר, תוך שימוש רק בציוד סטרילי מהשורה הראשונה. בנוסף, לאחיות שלנו יש את כל הציוד הדרוש נגיש והן מאומנות להגיב במהירות במקרה של תגובה אלרגית.